Βρίσκεστε : Αρχική / Νέα / Δελτία Τύπου

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ"ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

 Αθήνα,13.05.2011


«Κάτω τα χέρια» από τη ΛΑΡΚΟ
Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι δημόσια περιουσία
δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεπουληθεί

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποκύπτοντας στις πιέσεις των διεθνών δανειστών «βγάζει στο σφυρί» μια ακόμη κερδοφόρα κρατική βιομηχανία. Ο τεράστιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, που σε μεγάλο βαθμό και χωρίς ποτέ να έχει δοθεί εξήγηση, μένει χρόνια ανεκμετάλλευτος, φαίνεται ότι έχει προσελκύσει έντονο εγχώριο και διεθνές «επενδυτικό» ενδιαφέρον.
Η ΛΑΡΚΟ, η μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας με καθαρά εξαγώγιμο χαρακτήρα, από τις λίγες που διαθέτουμε, είναι ένα ακόμη «ασημικό» προς πώληση και πώς να μην είναι…;Πρόκειται για τη μοναδική εταιρεία στην Ευρώπη, που χρησιμοποιεί ίδια μεταλλεύματα για την παραγωγή νικελίου, ενώ έχει στην κατοχή της περισσότερα από 1 εκατ. στρέμματα Ελληνικής γης.
Την ώρα που η παγκόσμια ζήτηση για νικέλιο αυξάνεται και η διεθνής τιμή του απογειώνεται, οι κυβερνώντες με όχημα το Μνημόνιο και πρόσχημα την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας, επιλέγουν να ξεπουλήσουν έναντι 300 εκατ. €, μια επιχείρηση που διαθέτει εντοπισμένα κοιτάσματα νικελίου αξίας 20 δις €, και μόνο φέτος τα κέρδη της θα πλησιάσουν τα 110 εκατ. €.
Η κυβερνητική προπαγάνδα, που παρουσιάζει τις κρατικές επιχειρήσεις ως ζημιογόνες-βαρίδια για τον κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να στρέψει τον κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στις «φωνές» που αντιδρούν στην εκποίησή τους, καταρρέει για ακόμη μια φορά.
Πριν δυο χρόνια, η τότε αξιωματική αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση υπερασπιζόταν με τον πιο έντονο τρόπο και την πιο πειστική επιχειρηματολογία το δημόσιο έλεγχο και χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ. Σήμερα γιατί θέλει να την ξεπουλήσει; Ποιός της το επιβάλλει; Σε ποιον έχει «τάξει» τον ορυκτό πλούτο της χώρας;
Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί πως οι κρατικές επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, με σύγχρονη υποδομή και ανεξάντλητες παραγωγικές δυνατότητες πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και να αποτελέσουν ατμομηχανή της ανάπτυξης. Μπορούν να δημιουργήσουν σταθερές θέσεις εργασίας, μπορούν να στηρίξουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία που αιμορραγούν, μπορούν να εγγυηθούν την τεχνολογική πρόοδο, κοινωνική και περιφερειακή συνοχή.
Η ίδια η ιστορία των αποκρατικοποιήσεων έχει δείξει ότι τα κράτη κερδίζουν πολύ περισσότερα χρήματα όταν διατηρούν τις ηγέτιδες επιχειρήσεις υπό τον έλεγχό τους, παρά από τις μετοχοποιήσεις τους, ειδικότερα σε συγκυρίες χαμηλών αποτιμήσεων, όπως η σημερινή.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. βρίσκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, αυτοί άλλωστε με την απασχόλησή τους κάτω από σκληρές, δύσκολες και αντίξοες συνθήκες σε καμίνια, νταμάρια και υπόγειες στοές έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανοδική πορεία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, που έχουν υποστεί, όπως και τις εγκληματικές αποφάσεις των Διοικήσεων, που για χρόνια υπονόμευαν τη βιωσιμότητά ενός πραγματικού Κολοσσού.
Η παράταξή μας χαιρετίζει τη μαζική παρουσία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην απεργία της 11ης του Μάη και στηρίζει με κάθε διαθέσιμο μέσο τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει τα Σωματεία της. Ο δημόσιος χαρακτήρας της ΛΑΡΚΟ είναι αδιαπραγμάτευτος, γιατί αυτό επιτάσσει και το εθνικό μας συμφέρον.

Ο αγώνας είναι δύσκολος όμως μπορεί και πρέπει να είναι νικηφόρος

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

Μοιραστείτε με άλλους χρήστες ή κοινότητες:

ΠΑΤΗΣΙΩΝ 69 - ΑΘΗΝΑ Τ.Κ.10434 Τηλ.: 210 8202270, 210 8202288 Fax: 210 8202150
All rights reserved. DAKE IT © copyright 2016. Development by ITR

Αρχείο Video